joi, 1 august 2019

Zammorian - trupa cinefilă

Mi se întâmplă rar să văd interes pentru film la artiștii din muzica autohtonă actuală, sau recentă. Și, nu că n-ar fi, dar și atunci e un interes trecător sau de trecut cu vederea. Cu totul deosebit este cazul trupei Zammorian. Și merită menținat, promovat și distribuit.
De felul lui, Zammorian e un proiect al unor băieți de formație artiști încă dinainte să înglobească trupa, în cuvintele proprii ”un colectiv post-pshihedelic/post-rock progresiv”, dar pe a cărui poveste nu intenționez s-o devoalez aici deoarece va fi publicată mai încolo într-un volum. Ce mi-a reținut însă atenția mie îndeosebi a fost următoarea notă din descrierea lor - compun muzică instrumentală, cinematică, progresivă și cu influențe electronice. Poate că referința cinematică ar fi putut rămâne irelevantă dacă nu m-ar fi convins demersul lor din ultima vreme în care chiar au compus muzică suprapusă peste cupaje din câteva filme clasice.
Inițiativa este intitulată ”Experiments in Synchronicity” și are deja o colecție de 8 episoade, către care se va regăsi un link mai jos. Las citatul original să detalieze viziunea artistică a formației vis-a-vis de concept: ”The following is an experiment. All the footage shown is uncut, exactly as someone else designed it. Our music and their films are independent from one another. However, together they find moments of sync and the result is a different story and mood altogether.”
Cu atât mai lăudabil este acest proiect, cu cât folosește ca inspirație film foarte vechi, din epoca filmului mut, readucând în prim-plan capodopere ale cinematografiei începutului de secol XX, rămase atât de obscure pentru prublicul larg actual, făcând deliciul aproape exclusiv al cinefililor sau istoricilor de gen. În ordinea cronologică în care au fost lansate de Zammorian, acestea sunt cele 8 episoade de până la data publicării articolului, împreună cu filmele aferente pe care le acompaniază: 1. Precession / Berlin: Die Sinfonie der Grosstadt (1927); 2. From Above / Regen (1929); 3. Nebula Pass / Chelovek s kino-apparatom (1929); 4. Descending / À propos de Nice (1930); 5. Thought 4 / Der Golem (1920); 6. A Presence / Alice in Wonderland (1903); 7. Before / Le juif errant (1905) și 8. Deliver / Das Cabinet des Dr. Caligari (1920).
Am avut ocazia să găsesc în străinătate proiecții ale unor filme clasice acompaniate de orchestre contemporane sau de trupe care propun acompaniament alternativ. Răzleț, au fost și la noi câteva situații similare, dar disparate. De aceea, orice gură de aer proaspăt care vine pe nișa asta este atât de impresionantă și bine-primită. Iar dacă reușesc să stârnească și curiozitatea de a căuta și viziona unele din aceste izbânde cinematografice, meritul lor e cu atât mai mare. De toată admirația!

Link video: https://www.youtube.com/playlist?list=PLq_twCKsoE87jkIIlXsIfl6MEAWxqclh2
Pagina Facebook: https://www.facebook.com/Zammorian
Web: https://www.zammorian.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu