Totul începe cu Johan Weissmuller, cunoscut mai apoi ca Johnny Weissmuller, şi devenit celebru pentru totdeauna drept Tarzan Omul-Maimuţă. Îmi aduc şi acum foarte limpede aminte momentul în care am aflat că primul Tarzan – originalul – a forst un actor român. Eram încă puşti, dar a lăsat o impresie foarte puternică, nu ştiu de ce. Poate pentru că nu consideram că există vreun român care să fi atins o asemenea notorietate sau cine ştie... Cert e că într-un fel m-a făcut să mă simt mândru, bucuros. Am rămas de atunci interesat de actorii celebri care au origini româneşti.
Iar Tarzan nu este singurul personaj de legendă făcut celebru de un român. Coincidenţa face ca un alt perssonaj, şi mai cunoscut, să fie popularizat de un român, mai ales că şi personalitatea este de origine tot română. Dacă pe Dracula în literatură celebru l-a făcut Bram Stoker, atunci pentru imaginea lui Dracula îi rămânem pe veci datori lui Béla Blaskó, cunoscut ca actorul Béla Lugosi. Toate producţiile (serioase sau parodiate) care au urmat, l-au avut ca model pentru Contele Dracula pe acest original – de la aspect, până la comportament, pronunţie sau gesturi.
Un al treilea personaj extrem de celebru, în primul rând în imaginarul american, dar şi internaţional ulterior, a fost făcut celebru tot de un actor cu origini române – Edward G. Robinson. Considerat unul dintre cei mai mari 10 actori ai secolului XX de către AFI (Institutul American de Film), a rămas de-a pururi în amintirea cineaştilor drept imaginea stereotipă a gangsterului anilor ‘20-'30, jucând în unele capodopere ale genului (e.g. Little Ceaser). Toate modele de gangsteri din filmele sau desenele animate ulterioare s-au inspirat din sau l-au parodiat pe acesta (de pildă, gangsterii din Bugs Bunny, Penelope Pittstop, Simpsons etc.).
Întâmplarea face ca acestia să fie într-adevăr născuţi în Romania (la Timişoara, Lugoj şi repsectiv Bucureşti), chiar dacă la data naşterii primilor doi localităţile făceau parte din Austro-Ungaria. Din păcate, restul actorilor cu origini române nu mai împărtăşesc această tradiţie, numai bunicii sau părinţii lor fiind în parte născuti aici. Şi am avut plăcuta surpriză să descopăr unii de prim rang.
Despre Harvey Keitel ştiam încă de multă vreme că are origini în România. Câte oare mai este nevoie să spun în plus despre acest fenomenal actor? Tarantino, Scorseze sau Ridley Scott i-au întrebuinţat talentul cu măiestrie şi au avut motive solide să o facă. Însă, spre uimirea mea, am aflat de curand că nu este singurul din generaţia mai actuală de actori celebri cu origini parţiale româneşti. Alăturat îi stă şi Dustin Hoffman, un alt monstru sacru al cinematografiei mondiale, un clasic în viaţă. Însă şi generaţia tânără vine din urmă cu câteva modele la fel de valoroase şi demne de toată admiraţia unui cinefil – actriţele Natalie Portman şi Wynona Ryder, ambele împărtăşec o descendenţă din familii evereieşti plecate din România la un anumit moment.
Ne place să ne mândrim cu modele autohtone pe care le-am epuizat deja în verva noastră când vine vorba să le scoatem in faţă, „la interval”, însă faptul că se cunoaşte atât de puţin despre cei de mai sus în privinţa originii lor şi că nu i-am considerat probabil niciodata drept exemple cu care să ne lăudăm, atunci cand le-am văzut filmele şi le-am admirat calităţile, cred că ar trebui să ne deschidă apetitul pentru o diversitate de modele care să se extindă dincolo de aceleaşi vechi clişee cu care ne-am obişnuit în mod reflex să ne etalăm. Cred că există atâţi alţii despre care ştim prea puţin şi care ar trebui îmbrăţişaţi în mentalul colectiv cu aceeaşi căldură cum facem pentru Marcel Iureş sau Maia Morgenstern, când îi vedem în producţii de Hollywood. Iar mai important ar fi să le putem trezi conştiinta obârşiei acestora pentru a-i putea câştiga drept ambasadori ai acestui colţ de lume obscur şi vag cunoscut.
Iar discutia asta s-ar putea prelungi mai apoi cu LUPU PICK, de exemplu, un pionier al expresionismului german si un excelent exponent al maiestriei artistice. Si oare cati altii?!...
RăspundețiȘtergereEllunes, pe blogul sau, imi face cunoscut un alt nume celebru, dar nebagat in seama la noi, cel al lui Nick Stuart, despre care mai multe informatii se gasesc acolo: http://ellun.es/2011/05/16/nick-stuart-actorul-de-care-n-ati-auzit-pana-acum-desi-ar-fi-trebuit/
ȘtergereSi inca un appendix: mama Lindei Grey, "Sue Ellen" din Dallas, este tot romanca.
RăspundețiȘtergere