luni, 23 ianuarie 2012

Când talentul se lasă moştenire...

Aşa cum se întâmplă în diverse alte arte şi meserii, şi în lumea filmului era de aşteptat să apară aşa-numitele dinastii, familii dare au dat industriei mai mult decât un singur exponent de valoare. Chiar dacă uneori termenul dinastie este exagerat sau aplicat greşit, s-a împământenit şi de fiecare dată când mai mult decât un singur membru al aceleiaşi familii face performanţă în cinematografie sau teatru i se aplică eticheta dinastică. Câteodata poate fi într-adevăr vorba de generaţii întregi, care se întind pe parcursul întregului secol de cinema, de tipul familiei Barrymore; alteori vorbim de o distribuţie orizontală de tipul fraţilor Baldwin. Oricum am privi lucurile, se pare că uneori talentul nu a rămas manifestat numai într-un singur membru al aceleiaşi familii, ci s-a transmis mai departe către descendenţi sau rude.
Este normal să vorbim mai întâi de dinastia Barrymore atunci când discutăm despre marile familii din lumea actoriei. Aceastei familii îi aparţin multe nume mari ale fiecărei epoci de film din secolul trecut, iar descendenţa lor se continuă şi azi cu Drew Barrymore. Totul începe cu fraţii Lionel Barrymore, Ethel Barrymore şi John Barrymore în anii de frăgezime ai cinematografiei. Pe Lionel merită să-l vedeţi în It's a Wonderful Life(1946); pe Ethel în None but the Lonely Heart(1944) alături de Cary Grant; iar John rămâne celebru pentru rolurile din Dr Jekyll & Mr Hyde(1920), Don Juan(1926) sau Grand Hotel(1932). Acest John Barrymore este tatăl altor două staruri de cinema, şi anume Diana Barrymore şi John Drew Barrymore, ambii cu roluri semnificative ale epocii în care şi-au desfăşurat activitatea. Iar acest Joh Drew este tatăl actriţei Drew Barrymore, pe care o ştim prea-bine.
A doua mare dinastie a filmului este cu siguranţă cea a lui Henry Fonda. Are o carieră impresionantă, cu roluri mari în filme precum The Grapes of Wrath(1940), 12 Angry Men(1957) sau Once Upon a Time in the West(1968), este şi părintele a două mari vedete de cinema: Peter Fonda şi Jane Fonda. Peter Fonda este un icon în contra-cultura americană a anilor ’60, remarcabil în Easy Rider (1969). Iar Jane Fonda este de o notorietate incontestabilă, cu nenumărate filme clasice în palmares - Cat Ballou (1965), They Shoot Horses, Don't They?(1969) sau On Golden Pond(1981). Peter Fonda este tatăl altei mari vedete, Bridget Fonda, cunoscută pentru filme ca The Godfather Part III(1990) sau Point of No Return(1993). Iar Jane Fonda este mama lui Troy Garity, celebru în State pentru rolul din seria Barbershop(2002).
Evident, există şi familii care au dat industriei mai mult decât actori. Este cazul familiei Coppola. Francis Ford Coppola este patriarhul unei vaste genealogii de cineaşti, nu doar actori, însă notorietate au facut doar cei care au ramas în memoria publicului datorită carierei în film. Este inutil să mai amintim titluri care i-au creat renumele lui Coppola, sunt zeci, şi atunci să menţionăm doar doi dintre cei mai renumiţi membri ai familiei sale: fiica sa, Sofia Coppola şi nepotul său, Nicholas Cage, pe numele său adevarat Nicholas Kim Coppola. Pe Sofia o reţinem pentru proiectul ei cel mai de scuces Lost in Translation(2003), iar Nicholas Cage, la fel ca unchiul său, nu mai necesită nici o detaliere.
Pentru că tot aminteam la început de cazurile în care renumele nu este dat de descendenţă, cel mai evident exemplu este familia Baldwin. Fraţii Alec, Stephen, Daniel şi Billy sunt poate cei mai faimoşi fraţi ai domeniului. Prestaţia lui Alec Baldwin ne este tuturor familiară, de la Beetlejuice(1988) până la The Departed(2006); Stephen impresionează în filme precum The Usual Suspects(1995) sau Born on the Fourth of July(1989); pe Daniel de exemplu îl regăsim în Mulholland Falls(1996); iar pe Billy cu precădere în Gossip Girl(2007). Pentru că to suntem la acest capitol, cred că merită amintiţi şi fraţii John şi Joan Cusack, sau Julia şi Eric Roberts, cu toţii egalmente celebri.
Dincolo de aceste exemple, aş aminti unele care mie mi se par fascinante pentru surprizele pe care le-am descoperit studiindu-le. Unul dinte ele este familia Estevez. Celălalt, familia Douglas. În primul caz, vorbim despre Ramon Antonio Estevez – cunoscut nouă pe numele de Martin Sheen, tatăl lui Emilio Estevez şi desigur al lui Charlie Sheen, născut Carlos Estevez. Cred că pe fiecare în parte îi cunoaştem extrem de bine din nenumăratele lor apariţii pe micul şi marele ecran. În celălalt caz, nici familia Douglas nu este tocmai ceea ce pare, deoarece pe bătranul Kirk Douglas îl cheamă cu adevărat Issur Danielovitch, fiind de origine rusă şi, de asemenea, celebrul tată al tot atât de celebrului Michael Douglas. Sunt convins că niciunul nu are nevoie de referinţe suplimentare.
Dintre marile dinastii ale filmului ar mai fi de amintit cu siguranţă şi familia Huston. Walter Huston, patriarhul canadian al acestei descendenţe rămâne un clasic graţie rolurilor sale precum cel din The Treasure of the Sierra Madre(1948), regizat chiar de fiul său, John Huston. Un fiu care duce renumele familiei pe culmi şi mai înalte, cu producţii precum The Maltese Falcon(1941), The African Queen(1951) sau Prizzi's Honor(1985), în care joacă fiica acestuia, Angelica Huston. O fiică ce statornieşte definitiv renumele familiei Huston în industria filmului, dar pe care ar fi păcat s-o reţinem numai pentru rolul ei din The Addams Family(1991).
Merită menţionate pe urmă fără doar şi poate familiile Bridges şi Carradine. Întâi, Lloyd Bridges este părintele a doi fraţi extrem de cunoscuţi: Beau Bridges şi Jeff Bridges. Pe Lloyd cel mai celebru l-a facut Sea Hunt(1958), un serial american foarte popular la vremea lui. Beau este iarăşi foarte apreciat, de la nenumăratele sale roluri în seriale TV, până la filme precum Max Payne(2008). Cât priveşte pe Jeff, este imposibil să ne rezumăm la unu-două titluri pentru o carieră formidabilă precum a sa. Apoi, John Carradine este la rândul său tatăl faimos al altor doi fraţi şi mai populari: Keith Carradine şi David Carradine. John este extrem de cunoscut pentru rolurile sale horror şi wester ale primei jumătăţi de secol XX, probabil unul dintre cei mai prolifici actori ai filmului şi scenei din America. Keith este şi el un exemplu de actor prolific, atât în film cât şi televiziune. Însă cel mai cunoscut nouă ne este David, mai ales pentru asocierea sa cu kung fu, vezi Kill Bill(2004).
Aş mai adăuga acestei înşiruiri de dinastii şi genealogii câteva exemple de nume din industria filmului care au dobândit notorietate la fel de mare individual, nu doar prin asociere. Tony Curtis este faimosul tată al la fel de faimoasei Jamie Lee Curtis. Născut Bernard Schwartz, Tony Curtis este un grand al actoriei, şi merită văzut de exemplu în Sweet Smell of Success(1957) sau Some Like It Hot(1959). Jamie Lee nu mai are nevoie de nicio prezentare, nenumăratele filme care au făcut-o celebră le ştim cu toţii. În aceeaşi situaţie i-aş regăsi şi pe Donald Sutherland cu fiul său, Kiefer. Ambii au cariere impresionante şi îşi merită individual prestigiul câştigat prin prestaţiile lor impresionante de până acum. Un alt exemplu relevant este Ingrid Bergman, protagonista din Casablanca(1942), care este mama la fel de celebrei Isabella Rossellini. De asemnea, nu pot lăsa pe dinafară două exemple notabile de actriţe deosebit de înzestrate şi într-o anumită măsură înrudite. Mai întâi, cazul Katherine Hepburn (actriţa cu cele mai multe Oscaruri) cu Audrey Hepburn (modelul feminin al multor generaţii): deşi au nume identice, sunt foarte îndepărtat înrudite şi nu s-au cunoscut niciodată. Pe urmă, cazul lui Goldie Hawn, năstruşnica actriţă din Private Benjamin (1980), mama carismaticei actriţe Kate Hudson, pe care o ştim din How to Lose a Guy in 10 Days (2003).
Evident, aceasta nu este o listă exhaustivă şi nici nu mi-am propus să fie. Ar fi imposibil de scotocit după fiecare înrudire din vasta industrie de film, şi nu numai. Desigur, este evident că acoperă numai genealogiile de peste Ocean, deoarece am considerat că sunt probabil cele mai cunoscute şi cele mai de succes. Ar fi interesant de văzut cum se prezintă situaţia în acest sens şi pe bătrânul nostru continent. Şi, desigur, merită adusă o vorbă şi despre situaţia autohtonă, unde am avut şi noi câteva exeple de părinţi de renume care au avut odrasle de cel puţin acelaşi renume; vorbim aici în mod evident despre Ştefan Bănică Sr. şi fiul său, cel Jr., care cu siguranţă şi-au asigurat un loc în mentalul colectiv, dotaţi fiind cu diverse talente artistice. Cu siguranţă din categoria Sr. şi Jr. fac parte şi cei doi Florin Piersic, inidferent de criticile care li se aduc – notorietatea ambilor este indiscutabilă; însă exemplul meu favorit va rămâne familia Pellea – Amza, şi fiica lui, Oana, două dintre marile valori ale actoriei româneşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu