marți, 30 decembrie 2014

Lumea filmului (part 15) – Acțiune



Și iată-ne ajunși în pragul unui gen atât de cunoscut și atât de familiar, încât pentru mulți aproape că nu necesită introducere. În cultura Occidentală, genul acesta face cel mai mare rating, este cel mai popular și mai cunoscut, poate ca urmare a unui lung șir de manifestări artistice care au pregătit și format publicul necesar pentru acest fel de a spune o poveste, de la frescă sau pictură murală, până la pictură clasică sau literatură. Este vorba de acel gen artistic concentrat în jurul unui personaj-erou în circumstanțe deosebite și lupta acestuia spre a răzbate. Concret, filmul de acțiune presupune existența unor personaje speciale care au de înfruntat situații sau adversari dificili, de regulă finalizându-se cu victorie.
Despre film de acțiune ca gen distinct putem vorbi concret numai după anii ’70, până atunci elementele filmului de acțiune erau parte a altor genuri distincte. Declinul altor genuri, și al cinematografiei americane de până la acea dată, a făcut loc unor producții ce se concentrau pe aceste elemente în mod expres, precum și mulțumită progreselor tehnice în materie de cascadorii sau efecte speciale. Dacă ar fi să găsesc un punct de plecare pentru filmul de acțiune, eu aș alege momentul apariției filmelor din seria Bond. Restul, cum ar zice proverbul, e istorie.
Popularitatea si succesul de casă al acestor filme a atras către gen tot mai multă finanțare, precum și tehnologii de ultimă oră, astfel producătorii au profitat de apariția tehnicilor CGI (imagini generate de computer) pentru a concepe situații, personaje sau decoruri care să depășească imaginația, însă reacția publicului la excesul de virtual nu a fost una unanim favorabilă, apărând opinii pro sau contra. Cu toate acestea, genul rămâne extrem de popular, mereu favoritul publicului, iar evoluția pare una liniară și ascendentă.
Filmul de acțiune are nenumărate sub-genuri, imposibil de epuizat într-o listă critică. Action thiller este cel mai frecvent și mai cunoscut, precum și filmul de acțiune polițist, de spionaj, cu supereroi, cu dezastre sau cu arte marțiale. Desigur, alături de multe alte sub-genuri hibride, de acțiune în combinație cu horror, comedie, western, SF, gangster etc. Cu siguranță, dintre toate genurile, oricine poate numi la repezeală câteva titluri de film de acțiune memorabil. Mie-mi vin în minte exemple ca: filmele cu karate ale lui Bruce Lee, Jackie Chan sau Van Damme, filmele din seria Indiana Jones, The Terminator (1984) sau altele ale lui Schwarzenegger, Aliens (1986), The Matrix (1999) sau Die Hard (1988), alături de altele ale lui Bruce Willis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu